GRÆSK LANDSKILDPADDE

LATINSK NAVN:

Testudo hermanni.

DANSK NAVN:

Græsk Landskildpadde.Udseende: Græske landskildpadder kan variere ret meget i farve og mønster fra olivengrøn, olivenbrun, gul, sort brun og ofte med sorte aftegninger.

Kan blive op til 20–25 cm i skjoldmål, (stokmål fra nakkeskjold til haleskjold), men omkring 15-20 cm. er mere normalt. Hunnerne bliver ofte større end hannerne.

UDBREDELSE:

Græsk landskildpadde (Testudo hermanni) lever i naturen kun i Sydeuropa. Her har den sin hovedudbredelse på Balkan, hvor den flere steder kan være ganske almindelig. Den har også nogle små forekomster i Italien, Sydfrankrig og Nordøstspanien. 

BIOLOGI:

Græsk landskildpadde forekommer på en række forskellige temmelig tørre til halvfugtige, solbeskinnede levesteder.
Hvis stederne er tørre, vil der dog altid være en del vegetation. Typisk ses den i maki, som er en ret tør naturtype med krat og buske, der ofte kan være stikkende og duftende. Men levestedet kan også bestå af åbne skove, frodige enge, strand områder og dyrkede marker.

TERRARIUM:

En skildpadde må IKKE bo på gulvet, da der altid vil være mest træk og støv på et gulv. Skildpadden skal bo i en “kasse”, akvarium eller allerbedst et terrarium. Én voksen europæisk landskildpadde bør have et areal på min. 1 kvadratmeter. Bundlaget i terrariet bør ikke være savsmuld eller spåner, da det støver meget og det kan skade skildpaddens luftveje. Groft træflis, eller akvarium grus eller -sten i størrelsen 3-4 mm og opefter, alt afhængig af skildpadden. Det ideelle bundlag er 1/3 træflis, 1/3 grus og 1/3 Humus.

En lokal varmeplads, hvor temperaturen er mindst 40 grader C, og i resten af terrariet skal rum temperaturen være som almindelig stuetemperatur.

Varmelampen bør være en spotlampe med spotpære af den almindelige type med ”synligt” lys. Skildpadder forbinder lys med varme, så ”Elstein” pære er IKKE gode til skildpadder. Disse pærer giver en masse varme, men ikke noget synligt lys.

I terrariet må der ikke mangle et skjul, såsom et minihus, en trærod, et stykke bark, en sten el. lign., evt. med tørrede blade, da skildpadder godt kan lide at gemme sig, når de sover.

Hygiejnen i terrariet skal være i orden.

Fjern madrester og afføring hver dag, så kan mange sygdomme undgås.

FODER:

Mælkebøtter inkl. blomsten, skvalderkål, kløver og andre almindelige  ukrudtsplanter skal bruges i stort omfang.