AFRIKANSK HVIDBUGET DVÆRGPINDSVIN

Videnskabeligt navn

Atelerix Albiventris 

Dansk navn

Afrikansk hvidbuget dværg pindsvin & Afrikanske pygmæ pindsvin

Levealder

Ca. 4 – 7 år er min erfaring, men de kan blive ældre.


Kønsforskel

Ved hunner ses der mindre mellemrum mellem kønsorgan og anus. Ved hannen er der meget større mellemrum, da kønsorganet sidder længere oppe på maven, det ses som en lille navle midt på maven.

Udseende

De bliver 17-25 cm.
Hanners voksenvægt er ca 400 – 600g Hunners voksenvægt er ca 250 – 500g

Temperatur

Husk at et afrikansk pindsvin skal gå i varme omgivelser. Temperaturen skal opretholdes mellem 21 og 27 grader. Under disse temperatur vil pindsvinets aktivitetsniveau falde, og deres immunsystem kan blive skadet og på forhånd gøre dem modtagelig for infektion. Hvis omgivelsestemperaturen falder under 18 grader, vil pindsvinene gå ind i form for dvale af stivhed og sløvhed. Afrikanske dværg pindsvin har tilsyneladende ingen behov for at gå i dvale i fangenskab.

Foder

Foder til pindsvinet skal indeholde: mindst 32 % protein, 12 % – 16 % fedt, 8 -10 % Fibre. Foderet bør kun indeholde mindre mængde ris eller korn, da pindsvin optager dette dårligt. 
Pindsvin er kød og insektædere og derfor skal der dagligt supplere med insekter. Frost eller levende, græshopper, fårekyllinger, snegleæg, soldater flue larver, chokolade kakerlakker, voksmøl laver, morio orm. Dette fås både tørrede levende og på frost. Kogte eller røre æg gerne blandet med op med lidt Mazuri pulver, kogt kylling osv.
Man skal passe på med at fodre for fedt, da pindsvin nemt bliver overvægtig, og de kan få sygdommen “fedt lever”. Derfor skal du tage hensyn til, fedtindhold der er i foderet helst ikke overskride de 12 %-16 %. Husk at fodre efter dyrets behov. Noget kattefoder  indeholder rigtig meget protein 35 %-38 % ganske få lidt mere, og samtidig holder et lavt fedt indhold. Meget gerne uden korn og ris der bare vil være fyld. Pindsvin kan ikke optage og bruger ikke dette til noget fornuftigt i deres tarmsystem. Man kan også give frugt eller grønt, det er dog langt fra alle pindsvin der vil spise dette. Vigtigt at vide er, de kan få dårlig/løs mave. Frugt & grønsags forslag æbler, ærter både rå eller kogte, agurk, blegselleri, krydderurter, banan, jordbær, vandmelon honningmelon mm.

En voksen han pindsvin på ca. 500g spiser ca. 1-2 spiseske fulde basis kost, eller 1-2 spiseske fulde insekter som : Græshoppe, Soldaterfluelaver, Buffalo orm, kakkerlakker, Fårekyllinger, Morio orm Voksmøl laver. Hunner og unger spiser lidt mindre. Prøv at tilpasse fodermængden til dit pindsvin og vej det ind i mellem for at undgå overvægt.
Pindsvin kan ikke tåle meget syreholdige ting, som ananas og kiwi eller citrus frugter. De kan heller ikke tåle vindruer og rosiner. Man kan som grund fodre bruge katte tørkost som Optima nova Sterilised (Kylling), Hill`s Science plan young adult Sterilised (Kylling), Concept for life –light ( Kylling), Royal Canin Sterilised (Kylling), blandet sammen med pindsvin foder, personligt bruger jeg selv Mazuri pindsvin foder blandet med katte tørkost Optima nova Sterilised , Hill`s Science plan young adult Sterilised og Concept for life – light (se hjemmesiden www.pindsvin-Haycock.dk under foder ) vælge du rigtigt pindsvin foder er det meget vigtigt at man holder sig inde for de anbefalede procentsatser. Frem for alt er det vigtigt at vælge et godt grund foder, der er bygget på kød og ikke korn og fedt. Pindsvinet skal altid have fri adgang til grundfoder og frisk vand, som skal skiftes dagligt, vælge derfor en høje solid tung skåle, der ikke vælter.

Adfærd

De afrikanske dværgpindsvin er solitære dyr, dvs. at de ligesom de danske pindsvin ikke normalt er socialt anlagte og de færdes og lever normalt alene, derfor trives de også bedst alene. Der er nu flere opdrætter der har anden erfaring, så der er ingen regel uden undtagelse på dette område. Vil nu personligt mene at hvis to hunner der går sammen, vil den ene altid være undertrygt af den anden hun. To hanner vil normalt forsøge at slås og gøre skade på hinanden ville ikke selv forsøge dette.
Stimulering: For at aktivere sit pindsvin, bør man have et stort hjul med fast bund (ikke tremmer i hjulet) eller en UFO på omkring de 30 cm i diameter. Et pindsvin løber ca. 4-6 km på en nat, og som sagt har de brug for motionen for ikke at blive overvægtige. 
Man kan gøre buret lidt mere spændende ved hjælp af grene, mås, kogler blade, aktivitetsbold, hø kugle, flere huler, huse, rør i forskellige størrelser. Personligt vil jeg altid lægge ting fra naturen i fryseren i 24 timer inden det bruges i buret (for at dræbe mider og andet kryb). Det skal selvfølgelig ligge i bunden da de ikke klatre så højt. Man skal være opmærksom på størrelsen af de ting som bruges i buret, da det er vigtigt at pindsvinet ikke kan sidde fast. 
Bur forhold: Et pindsvin har brug for minimum et bur på 100 x 55 cm, gerne større. Højden er ikke så vigtig da de ikke kravler, og lever på bunden af buret. Pas på maskerne i buret ikke bliver for grove, da pindsvinet kan komme ud eller sidde fast. Et hjul, tunge madskåle og en wc-bakke samt et sovested hus/hule er nødvendigt i buret. Som bundstrøelse, bruger jeg personligt hamp strøelse NAGERFLOOR som er Varmebehandlet for at fjerne evt. bakterier og svampesporer Se også hjemmesiden www.Pindsvin-Haycock.dk . Spåner er ikke egnet da det støver meget og kan give luftvejs problemer. Der findes også papir granulat som BOXO. Der er velegnet til folk med allergi.

Reproduktion

Hanner bliver kønsmodne omkring 8-10 ugers alderen, hvor hunner bliver kønsmodne ved 10-12 uger. Man bør ikke begynde at avle før hunnen er omkring 7-12 mdr. Afrikansk dværgpindsvin kommer i brunst flere gange om året, i modsætning til det danske pindsvin. Hunnerne er drægtige i 35 dage og kuldets størrelse kan varierer, men 2-5 unger er det mest normale. En drægtighed er meget hård for hunnen, og hun bør have total ro! De stresser meget nemt og kan finde på at æde deres unger. Hvis man kan høre små pibe lyde fra buret så give hunnen ro i de første 12 – 14 dage, hvor man kun skifter mad og vand og renser katte sandet. Det er meget vigtigt at der hele tiden er fyldt op i skålene, da hunnen også af den grund kan blive stresset. Dværg pindsvinet kan få 2-3 kuld om året, jeg anbefaler dog kun et til to kuld pr. år. Efter de første 10-12 dage er ungerne ovre risikoen for at blive ædt eller frastødt af moderen. Når ungerne er omkring 3-4 ugers alderen begynder de så småt at bevæge sig rundt og spise. Det anbefales at lade dem blive ved deres mor til de er ca. 7 uger gamle, da de lære meget og bliver stærkere af det.

Sygdomstegn/lidelser

Hvis pindsvinet har nedsat eller ingen appetit, sover mere end det plejer, er passivt/sløve, halter, eller kan have været i klemme, er faldet ned fra noget, kaster op, har sår blodig afføring osv. Kontakt da dyrlægen! Der findes få men rigtig gode dyrlæger, der har specialiseret sig i pindsvin. 
Utøj hos pindsvin kan forekomme. Blodmider, hø-mider, svampe infektioner osv. Dette behandles med forskellige midler, spørg avleren eller dyrlægen.


Husk

At pindsvin er hobbydyr og ikke kæledyr. De er skumrings- og nat aktiv og skal have ro om dagen. I sommerhalvåret vågner de meget sent, og det skal man respektere. Man kan langsomt vende dem til at stå tidligere op. Af disse grunde er pindsvin IKKE egnet til børn.

Vidste du?
  • Et pindsvin har 36 tænder, og minder meget om tænderne på et rovdyr.
  • Et voksent pindsvin har fra 5.000-8.000 pigge. pindsvin har en veludviklet lugte, høre og smags sans.
  • De ser ikke specielt godt.
  • Pindsvin vil aldrig som det første bide i forsvar, de vil altid rulle sig sammen for at beskytte sig selv.